top of page

PEYZAJ VE BAHÇEDE KOKULU BİTKİLER


Kokulu bitkiler

Güzel kokulu bitkiler kadar keyif verici bir şey yoktur herhalde. Sarmaşık türlerinin büyük çoğunluğu güzel kokulu olduğu için ve az yer kapladıkları için hatta saksılarda yetiştirilebildiğinden küçük bahçeler her daim güzel kokudan mahrum kalmazlar. Kokulu bitki türleri hem evin içinde hem de evin dışında kullanılabilir. Mutfak penceresi önünde, kapı eşiklerinde, yatak odası çevrelerinde saksıda kokulu bitkiler kullanmak evin içinde keyif verir. İşte kullanabileceğimiz birkaç kokulu tür:
  • Matthiola incana Cindirella Serisi (Şebboy) Şebboylar iki yıllık olup , yumuşak çiçeklidir ve kokuları geniş bir alana yayılır. Güneşi seven bu türler saksılarda , çiçekliklerde yetişebilirler.

  • Rosmarinus officinalis (Biberiye) Herdem yeşil olan bu çalı türü ilkbaharın ortalarından yaz başın kadar yaşar ve mavi çiçekleri vardır. Geçirimli toprakları ve güneşi sever.

  • Daphne mezereum (Defne) Şubat-Mart ayları çok güzel kokan açık mor renkli çiçekleri olan herdem yeşil olan bir çalı türüdür. Serin, nemli alanlarda daha rahat yetişir.

  • Cytisus battandieri (Fas fundalığı) Bu tür ise ilkbahar sonlarından yaz ortalarına kadar çiçek açar ve çiçekleri altın sarısı rengindedir. Yaprakları gümüş renkli ve tüyleri vardır. Sıcak ortamları sever.

  • Viburnum x carlcephalum (Kokulu beyaz kartopu) Bir çok türü olan kokulu kartoplarının bu cinsi , ilkbahar sonlarında salkım halinde kokulu çiçekler açar. Yaprakları son derece güzeldir.

  • Salvia officinalis (Sarı adaçayı) Bu türün altın sarısıyla alacalı grimsi yeşil yaprakları vardır. Güzel koku vermesi için bol güneş alan bir bölgeye koymak gerekir. Yumuşak toprakları sever.

KAYNAK: "Organik Bahçe", "Yeni Başlayanlar için Sebze Bahçesi", Gülnar Onay, İnkılap Yayınları, İstanbul, 2011

bottom of page