top of page

SAKSIDA SEBZE YETİŞTIRMENİN PÜF NOKTALAR



Saksıda sebze yetiştirmenin püf noktaları:

Saksı içinde bulunan toprak kısa zamanda besin değerini kaybeder bu nedenle saksıdan aldığımız mahsulden sonra toprağını mutlaka değiştirmeliyiz. Aksi takdirde yeterli verimi alamayız toprağı yeniledikten sonra yeni toprağımızı organik besinler ile beslemeli veya eski toprağımızı başka bir yere alıp gübre ve kompost ilave ederek bir miktarda taze toprak koymak suretiyle tekrar kullanabiliriz.

  • Domates ve patlıcan: Bu gibi sebzeler iyi gelişmek için fide başına 10 kg toprak isterler. Bodur ya da daha küçük ürünlerdaha az toprakla yetinebilirler. Örnek vermek gerekirse çeri domatesler diğerlerine göre saksıda üretim açısından daha idealdir yine de bir saksıya 2 fideden daha fazlasını dikmek uygun değildir.

  • Patetes ve kabak: Ortalama fide başına 6-8 kg toprak ve bu toprağı alabilecek boyutlarda bir saksıya ihtiyacımız olur.

  • Kıvırcık ve marul: Ortalama fide başına 3-4 kg toprak gereksinimi duyarlar.

  • Maydonoz: Saksıda bu bitkiyi yetiştirmek için saksıya toprağı doldurun daha sonra bitkinin tohumlarını saksıya serpiştirin. Tohumların üzerini az bir şekilde toprakla kapatın ve hafifçe bastırın. Tohumları toprakla kapattıktan sonra can suyu dediğimiz ilk sulama işlemini yapın. Bu sırada suyu çok dökmemeye ve sulama yaparken tohumların gözükmemesine dikkat edin. Ekme işleminden sonra gübre de kullanabilirsiniz. Kullandığınız gübre içinde yabancı madde olmamalı, mantar ve hastalık taşıyıcı bakteriler olmamalıdır.

Kaynak: "Organik Bahçe", "Yeni Başlayanlar için Sebze Bahçesi", Gülnar Onay, İnkılap Yayınları, İstanbul, 2011

Comentarios


bottom of page